fbpx

Kan je bij de menstruatiecup doorlekken?

Kan je bij de menstruatiecup doorlekken?
oktober 31, 2018 nik

Als de cup goed geplaatst is en past bij je levensfase zal er geen lekkage optreden.

Mocht je wel lekkage ervaren:

  • Controleer of de cup goed volledig open is. Dit doe je door met een vinger rondom de cup te voelen.
  • Zijn de gaatjes open? Als deze verstopt zijn, zal het lichte vacuüm niet optreden. Gebruik bijvoorbeeld een interdentaal borsteltje (rager) om voorzichtig de gaatjes weer te openen.
  • Het is ook mogelijk dat het vacuüm doorbroken is omdat de cup verplaatst is. Dit kan komen doordat bijv. het steeltje te lang is. Trim het steeltje in dat geval iets korter. Een andere mogelijke oorzaak van het verschuiven van de cup is als je ontlasting gehad hebt. Meestal is het dan voldoende om de cup dan weer wat omhoog te duwen. Controleer met een vinger of de cup nog goed zit.
  • Misschien heb je nog wat oefening nodig om de cup in de juiste hoek te plaatsen. Je leert je eigen anatomie beter kennen door zelf eens een vinger in te brengen en te voelen in welke hoek je vagina loopt.
  • Misschien dat de cup heel vol zit doordat je in het begin wat meer bloed verliest. Verschoon de cup dan iets vaker.
  • Het is uiteraard ook mogelijk dat het nog aanwezige bloed in je vagina kort nadat je de cup ingebracht hebt nog wat nadruppelt.
  • Het is mogelijk dat de je bekkenbodemspieren (iets) te slap zijn waardoor de cup niet goed vacuum blijft zitten. Het is om allerlei klachten te voorkomen ontzettend belangrijk dat je bekkenbodemspieren sterk zijn. Train in dat geval deze spieren.

Als je nog onzeker bent over het gebruik van de menstruatiecup, kun je in het begin nog een inlegkruisje gebruiken.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*