fbpx

Vragen

Veelgestelde vragen

Misschien voel je de cup iets als je hem net hebt ingebracht en/of de eerste keren dat je hem draagt. Maar als je vertrouwd bent met de beker is deze zo comfortabel dat je bijna vergeet dat je hem draagt.  Als je hem blijft voelen kan dat aan het steeltje liggen. Knip het steeltje dan wat korter zodat je hem minder voelt. Zorg er wel voor dat er voldoende steel overblijft om de cup te kunnen bereiken.

Category: Pytania

Een menstruatiecup laat het interne milieu van je vagina helemaal intact. Een tampon doet dit niet omdat deze al het vocht absorbeert en daardoor het interne milieu verstoord waardoor vaginale klachten gemakkelijker ontstaan. Doordat het interne milieu intact gelaten wordt is de kans dat je vaginale klachten krijgt van een menstruatiecup niet groot.

Category: Pytania

De eerste paar keer dat je de menstruatiecup gebruikt zal je misschien nog wat onhandig zijn. In de praktijk verwijderen de meeste vrouwen echter de cup zonder te morsen. Het is net zo schoon als elke andere vorm van bescherming.

 

Category: Pytania

Je leegt de cup en spoelt hem eerst om met koud water. Hiervoor hoef je alleen de onderkant van de cup vast te houden. Als de cup omgespoeld is was je hem pas helemaal. Je komt dus niet rechtstreeks met het menstruatiebloed in aanraking. Als je het vies vindt om het menstruatiebloed te zien, dan zal je dit ook bij een tampon of maandverband hebben. Daarnaast komen er bij de menstruatiecup geen geurtjes vrij. Dit kan je van een tampon en vooral maandverband niet zeggen. Hierdoor is het verschonen van de cup zelfs aangenamer dan het verschonen van een tampon of maandverband.

Category: Pytania

Afhankelijk van je bloedverlies leeg je de cup 2 á 3 keer per dag. Een gemiddelde cup kan ongeveer 30 ml bevatten. Je kan de cup maximaal 12 uur dragen, dus ook ‘s nachts. Je zult zelf merken welke tijdsinterval voor jou het meest geschikt is.

Category: Pytania

Gebruik een vochtig papieren handdoekje of wc-papier voor het reinigen van de cup en plaats deze opnieuw. Was de cup de volgende keer dat je hem leegt of zodra je in de gelegenheid bent. Een ander alternatief is een flesje water mee te nemen om de cup om te spoelen.

Category: Pytania

Je menstruatiecup moet minimaal eenmaal per dag gewassen worden. Het is belangrijk dat je hierbij drinkwater gebruikt. Als dat niet mogelijk is gebruik dan flessenwater of gekookt water.

Category: Pytania

Nee, in het algemeen niet. Zorg ervoor dat je in de onderkant van de cup wat knijpt om te voorkomen dat de cup weer een vacuüm vormt. Als je de cup probeert te verwijderen terwijl hij nog een vacuüm heeft zal dit niet zo prettig voelen. Ontspan je zo veel mogelijk. Dit zal het verwijderen ook makkelijker maken. Als desondanks het verwijderen niet fijn is kan je de cup eerst vouwen zodat hij wat kleiner wordt als je hem verwijdert.

Category: Pytania

Houd hiervoor de bodem van de cup vast en draai hem zachtjes rond. Met deze beweging opent hij in de vagina.  Je kan ook de wand van de vagina iets oprekken zodat er lucht bij kan komen waardoor de cup zich kan openen.

Category: Pytania

Menstruatiecups zijn gemaakt van zeer zachte en flexibele siliconen. Voor het inbrengen vouw je de cup kleiner zodat hij gemakkelijk in te brengen is. Als de cup ingebracht is opent deze zich en door het flexibele materiaal vormt het zich naar de ruimte die beschikbaar is.

Category: Pytania

Ja, het is ideaal voor gebruik tijdens het sporten, zelfs bij zwemmen.

Category: Pytania

Je moet echt een menstruatiecup proberen om hierachter te komen. Iedereen is anders. De meeste vrouwen die gebruik maken van een menstruatie cup vinden het echter comfortabeler dan tampons.

Category: Pytania

De eerste keren dat je gebruik maakt van de menstruatiecup, verwijder deze dan om de paar uur om te controleren hoe vol hij is. Dit geeft je een idee van hoe lang het duurt voordat de cup gevuld is. Vanaf dat moment weet je wat je kan verwachten. Besteed hier speciaal aandacht aan op de eerste dagen van je menstruatie wanneer je iets meer bloedverlies hebt.

Category: Pytania

Ja, dat kan

Category: Pytania

Als de cup goed geplaatst is en past bij je levensfase zal er geen lekkage optreden.

Mocht je wel lekkage ervaren:

  • Controleer of de cup goed volledig open is. Dit doe je door met een vinger rondom de cup te voelen.
  • Zijn de gaatjes open? Als deze verstopt zijn, zal het lichte vacuüm niet optreden. Gebruik bijvoorbeeld een interdentaal borsteltje (rager) om voorzichtig de gaatjes weer te openen.
  • Het is ook mogelijk dat het vacuüm doorbroken is omdat de cup verplaatst is. Dit kan komen doordat bijv. het steeltje te lang is. Trim het steeltje in dat geval iets korter. Een andere mogelijke oorzaak van het verschuiven van de cup is als je ontlasting gehad hebt. Meestal is het dan voldoende om de cup dan weer wat omhoog te duwen. Controleer met een vinger of de cup nog goed zit.
  • Misschien heb je nog wat oefening nodig om de cup in de juiste hoek te plaatsen. Je leert je eigen anatomie beter kennen door zelf eens een vinger in te brengen en te voelen in welke hoek je vagina loopt.
  • Misschien dat de cup heel vol zit doordat je in het begin wat meer bloed verliest. Verschoon de cup dan iets vaker.
  • Het is uiteraard ook mogelijk dat het nog aanwezige bloed in je vagina kort nadat je de cup ingebracht hebt nog wat nadruppelt.
  • Het is mogelijk dat de je bekkenbodemspieren (iets) te slap zijn waardoor de cup niet goed vacuum blijft zitten. Het is om allerlei klachten te voorkomen ontzettend belangrijk dat je bekkenbodemspieren sterk zijn. Train in dat geval deze spieren.

Als je nog onzeker bent over het gebruik van de menstruatiecup, kun je in het begin nog een inlegkruisje gebruiken.

Category: Pytania

De cup wordt stevig op zijn plaats gehouden door de gespierde wanden en het smallere uiteinde van de vagina. Het lichte vacuüm helpt ook om de cup op zijn plaats te houden.

Category: Pytania

Een menstruatiecup kan, afhankelijk hoe goed je zorgt voor je cup, tot 10 jaar meegaan.

Category: Pytania

Ja, zeker. Het is een goed idee om al te oefenen voordat je menstruatie start. Je kan de cup ook inbrengen voordat je menstruatie begonnen is.

Category: Pytania

Nee, dat hoeft niet. De plasbuis en de vagina zijn van elkaar gescheiden. Dus de cup zit niet in de weg bij het plassen en dat geldt ook voor de stoelgang. Sommige vrouwen vinden het echter gemakkelijker om naar de wc te gaan als de menstruatiecup verwijderd is. Als je hem laat zitten is het mogelijk dat na het plassen of na de stoelgang de cup licht verschoven is. Controleer daarom even of hij nog goed zit.

Category: Pytania

Sinds de begintijd, toen de eerste menstruatie cup uit latex bestonden, zijn er geen gevallen van TSS gerapporteerd. Tampons absorberen al het vocht en ze kunnen vezels achterlaten. Hierdoor ontstaat een gunstige omgeving voor bacteriegroei. Dit is niet het geval bij menstruatiecups.

Category: Pytania

Menstruatiecups worden gemaakt van hypoallergeen medisch siliconen. Dit materiaal laat geen  moleculen achter in het lichaam. Medisch silicone worden op grote schaal gebruikt in de medische industrie voor interne hartkleppen, knieschijf implantaten en ook voor het spenen van baby’s flessen en borstimplantaten.
Deze vorm van siliconen verschilt wezenlijk van het materiaal wat gebruikt werd bij de eerste borstimplantaten. Deze waren gemaakt van een zak gevuld met siliconegel die soms lekte en gezondheidsproblemen veroorzaakten.

Category: Pytania

Ja, dit is geen enkel probleem. Als het echter belangrijk is dat je maagdenvlies intact blijft kan je beter geen cup (en geen tampon) gebruiken. Als je nog maagd bent zal je in het begin misschien het inbrengen en verwijderen wat voelen. Tenzij er een medische aandoening is, zal dit ongemak verdwijnen.

Category: Pytania

Ja, de moderne menstruatiecups zijn gemaakt van 100% hypoallergeen medisch silicone die veilig is voor vrouwen die allergisch of overgevoelig zijn voor latex.

Category: Pytania

Nee, je moet de menstruatiecup eerst verwijderen.

Category: Pytania

Nee, zeer zeker niet.

Category: Pytania

Ja, in het algemeen wel. Doe dit echter in overleg met je gynaecoloog. Als de touwtjes van het spiraaltje lang zijn is er namelijk een kleine kans dat deze touwtjes met het verwijderen van de cup klem komen te zitten waardoor het spiraaltje verschuift. Omdat een menstruatiecup lager zit dan een tampon is de kans hierop met een cup echter kleiner.

Category: Pytania

Ja, dat is mogelijk. Maak dan wel gebruik van een op water gebaseerde vaginaal glijmiddel zoals Waterglide. Op de fles moet staan of het op basis van water gemaakt is. Meestal, als er “veilig te gebruiken met een condoom” staat, is dat een goede indicatie. Gebruik nooit glijmiddelen op basis van olie, omdat olie niet erg biocompatibel is met het gevoelige weefsel in de omgeving van de vagina. Gebruik geen glijmiddel op basis van silicone glijmiddelen. Deze kunnen binden met het materiaal van de beker, en de kwaliteit ervan verminderen.

Category: Pytania

Het is niet aan te raden om een ​​interne bescherming te gebruiken voor het bloeden na een bevalling. Wacht tot minimaal 6 weken na je bevalling om de cup weer te gebruiken. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog.

 

Category: Pytania

Absoluut. Doordat de cup ook gewoon ingebracht kan worden als je niet menstrueert zal je minder onzekerheid ervaren. De veelzijdigheid en het comfort van de menstruatiecup kan zeer nuttig zijn in deze tijd!

Category: Pytania

Het is beter om de cup pas weer te gebruiken als de besmetting voorbij is. Ten eerste kan je met de cup jezelf weer herbesmetten en ten tweede kunnen medicijnen, als je die vaginaal inneemt, invloed hebben op de siliconen waaruit de cup bestaat.

Category: Pytania

Wanneer je zwanger bent is je vaginale pH-waarde veel gevoeliger dan normaal, waardoor je vatbaar bent voor infecties. Om deze reden kan je beter geen menstruatiecup gebruiken. Als je het toch graag wilt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Category: Pytania

Met een gekantelde baarmoeder  kan je nog steeds succesvol gebruik maken van een cup. Overleg eventueel met je arts hierover; hij of zij kan je meer details geven over de vorm van je anatomie en welke methoden van bescherming het beste werkt voor je.

Category: Pytania

Ja. Het materiaal kan gewassen worden in de wasmachine of met de hand.

Category: Pytania

Ja, je kan aan de buitenkant niet zien wat in het pakje of enveloppe zit.

Category: Pytania

Vanwege hygiënische redenen kunnen we een retour alleen accepteren als de gesealde verpakking niet verbroken is. We kunnen namelijk niet zien of een product wel of niet gebruikt is.

Zijn er problemen met de menstruatiecup zelf, die niet te wijten zijn aan verkeerd gebruik (droogkoken, verkeerd opbergen etc), dan heb je garantie.

Let er goed op dat de juiste maat geselecteerd is voordat je hem koopt.

 

Category: Pytania

Load More